για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ξεκάθαρα, η αδράνεια κοστίζει πιο πολύ από την αντίδραση!

Friday, September 19, 2008

Για όσους δουλεύουν ...με μπλοκάκι

Για τη σημαντική απόφαση που δικαιώνει το αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την κάλυψη από σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση-Εργαζόμενοι Μηχανικοί:

Στο κενό έπεσε το πρωτοφανές αντεργατικό πραξικόπημα που επιχείρησαν πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων οι εργοδοτικές φορείς και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΣΤΥΕ), με στόχο να μην διατηρηθεί σε ισχύ η περυσινή μεγάλη κατάχτηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών να συμπεριληφθούν στη συλλογική του σύμβαση όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί τεχνικοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε ότι αμέσως μόλις το σωματείο έστειλε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2008 στις εργοδοτικές οργανώσεις, οι εργοδότες ενημέρωσαν το ΣΤΥΕ, ώστε να εμποδίσει δικαστικά την διαπραγμάτευση του Σωματείου μας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι είχαν προηγηθεί ασφαλιστικά μέτρα των εργοδοτών κατά του σωματείου που είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο. Η ΟΣΕΤΕ (πρακτικά η διοίκηση του ΣΤΥΕ), προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/1982 κατά του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, παγώνοντας έτσι την διαπραγμάτευση του σωματείου με τους εργοδότες, με το επιχείρημα ότι τι σωματείο έχει μέλη ..ελεύθερους επαγγελματίες!

Η συζήτηση των ημερών με αφορμή την φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος μεταξύ των άλλων και των μισθωτών μηχανικών που απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με την επιβολή του κεφαλικού φόρου των 1050 Ευρώ, έρχεται να μας υπενθυμίσει με ποιους συνταυτίζεται ο ΣΤΥΕ και γενικότερα ο εργοδοτικός και συμβιβασμένος συνδικαλισμός. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο επί χρόνια πρώην Πρόεδρος του ΣΤΥΕ είναι και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ….

Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου όχι μόνο είναι καταπέλτης για την άθλια πρακτική του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά έχει και γενικότερη αξία, καθώς θέτει καθαρά το ζήτημα της κάλυψης των εργασιακών δικαιωμάτων των απασχολούμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλαδή των θυμάτων των πιο βάρβαρων και ανασφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Με βάση την απόφαση αυτή το σωματείο μισθωτών τεχνικών, μπορεί να διεκδικήσει την υπογραφή της επόμενης συλλογικής του σύμβασης.

Αποσπάσματα της απόφασης

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 Ν. 1264/1982

Αριθμός απόφασης 10/2008

(…)Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, δρα κυρίως στην περιοχή της Αττικής, απ’ όπου προέρχονται τα μέλη του. Ως μέλη, πέραν των μισθωτών εργαζομένων σε τεχνικές εταιρίες δέχεται και εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρίες που αμείβονται με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Οι τελευταίοι αν και φαίνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά την κρατούσα στην αγορά εργασίας κατάσταση, είναι και αυτοί στην ουσία μισθωτοί αν και κανένα από τα πρωτοβάθμια σωματεία που συνιστούν την προσφεύγουσα (σ.σ. ΟΣΕΤΕ, ΣΤΥΕ) δεν τους δέχεται ως μέλη(…).

‘’….Ενόψει των ιδιαιτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρίες στην περιοχή της Αττικής, όπου άλλωστε έχουν την έδρα τους και η πλειοψηφία των τεχνικών εταιριών που ενεργοποιούνται στη χώρα, σε συνδυασμό με τov μεγάλο αριθμό των μελών του σωματείου (….)

(….) κατά την κρίση της Επιτροπής, το καθ’ ου η προσφυγή (σ.σ. Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών), είναι αντιπροσωπευτικότερο και δύναται να συνάπτει τοπικής εφαρμογής σύμβαση (…).


Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας.

1. Αξιοπρεπείς κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τη διεύρυνση των οικονομικών και των θεσμικών μας κατακτήσεων. Για ριζικές αυξήσεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μία δουλειά ( για τους μηχανικούς διεκδικούμε 1840 ευρώ κατώτερο μισθό), μείωση του χρόνου εργασίας (35ωρο-7ωρο-5νθημερο).

2. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα).

3. Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην αντι-ασφαλιστική πολιτική. Για την κατάργηση των νόμων Πετραλιά, του 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Ρέππα, Σιούφα κλπ). Για πλήρη δημόσια, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

4. Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και στις απολύσεις

No comments: