για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ξεκάθαρα, η αδράνεια κοστίζει πιο πολύ από την αντίδραση!

Thursday, September 11, 2008

Περί θρησκείας

10 θέσεις του ΝΑΡ για το ζήτημα της θρησκείας και της σχέσης εκκλησίας κράτους



1. Ολοκληρωτικός χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και το σχολείο. Πλήρης αποθεοποίηση και απο-εκκλησιαστικοποίηση του κράτους και της δημόσιας ζωής και πλήρης αποκρατικοποίηση της θρησκείας.
2. Κατάργηση (αναθεώρηση) του άρθρου 3 του Συντάγματος, που επιβάλλει την κρατική - επικρατούσα θρησκεία και τον επίσημο προσηλυτισμό.
3. Πλήρης και χωρίς όρους συνταγματική ανακήρυξη της θρησκείας σε αποκλειστικά ατομική υπόθεση του πολίτη καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Κάθε πολίτης είναι απόλυτα ελεύθερος να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει ή να μην παραδέχεται καμία θρησκεία, δηλαδή να είναι άθρησκος και άθεος.
4. Καμία αναφορά σε επίσημα έγγραφα (κρατικά ή δημοτικά πιστοποιητικά, ταυτότητες κ.ά.), σχετικά με το θρήσκευμα ή όχι των πολιτών.
5. Κατάργηση του Υπουργείου "και Θρησκευμάτων". Υπουργείο μόνο Παιδείας! Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, των κατηχητικών και κάθε μορφής επίσημου ή ανεπίσημου προσηλυτισμού (προσευχές, κηρύγματα, παραεκκλησιαστικές οργανώσεις κ.ά.).
6. ΄Αμεση απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση (δήμευση) όλης της αμύθητης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας (ακίνητης και κινητής, αστικής και αγροτικής). Παραχώρησή της για κοινωφελή χρήση σε μετανάστες, εργάτες γης, ακτήμονες, Δήμους και Κοινότητες.
7. ΄Αμεση κατάργηση της κρατικής μισθοδοσίας των παπάδων και δεσποτάδων.
8. Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών στην Εκκλησία και σε όλες τις εκκλησιαστικές και θρησκευτικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο. κ.ά.).
9. Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου (στα δικαστήρια, του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, των Βουλευτών κ.ά.).
10. Πλήρης και ουσιαστική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου, της πολιτικής κηδείας και της καύσης των νεκρών καθώς και της πολιτικής ονοματοδοσίας των παιδιών από τους γονείς τους. Οι αντίστοιχες θρησκευτικές τελετές (γάμος, κηδεία, βάπτιση) να είναι εθελοντικές επιλογές των πολιτών που δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα.

3 comments:

Δήμητρα said...

Επιτέλους μια λογική και σοβαρή θέση...

L' Aesthete Soleil said...

Συμφωνώ σε όλα, εκτός από την κατήργηση του κατηχητικού (όποιος θέλει έχει το δικαίωμα να στείλει το παιδί του εκεί) και κατά της μισθοδοσίας των παπάδων. Σαν να μην αποδέχεσαι την ανάγκη που έχουν κάποιοι να βρίσκονται κοντά στην εκκλησία και στους παπάδες. Αμοιβή σε λογικά πλαίσια.

aris said...

Φυσικά εννοούμε το κατηχητικό ως θεσμό των ανεξάρτητων από το κράτος χριστιανικών ή άλλων κοινοτήτων αλλά ως θεσμό που αλληλοδιαπλέκεται με κρατικούς θεσμούς όπως η εκπαίδευση. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν το κράτος να πληρώνει θρησκευτικούς λειτουργούς οποιασδήποτε θρησκείας... εκτός αν εφαρμοστεί το σύστημα που δηλώνεις ότι επιθυμείς τη μισθοδοσία του θρησκευτικο σου λειτουργού και πληρώνεις το σχετικό φόρο